Контакти

Екскурзия до Бутан

Програма:

Ден 1: София  - Истанбул  - Катманду

Среща на летище София за полет за Истанбул. Кацане в Истанбул, след малък престой излитаме за Катманду.

Ден 2: Катманду

Пристигане в Катманду. Настаняване в хотела. Свободен ден. Нощувка.

Ден 3: Паро  - Тхимпху

Закуска. Трансфер до летището за полет Катманду – Паро  в 09:10 ч. Кацане на летището в Паро в 10:30 ч. Трансфер до град Тхимпху. Настаняване в хотела и след кратка почивка  - разходка в столицата. Тхимпху е малък град, тук живеят около 100 000 човека. Именно тук се намира резиденцията на кралското семейство. Днес ще се изкачим до най- високата статуя на Буда в Азия - Кунзанг Пходранг, откъдето се открива прекрасна гледка към Тхимпху. Посветена е на 60-годишнината на четвъртия крал Джигме Синге Вангчук. Статуята съдържа повече от сто хиляди по малки статуи на Буда, като основната е изработена от бронз и покрита със злато. Вечерта ще се разходим по централните улици. По залез слънце ще се присъединим към хората, които се отправят към Мемориалната ступа, построена през 1974 година в чест на третия крал от неговата майка. Заедно с местните жители можем да направим „кора“ (обиколка) около ступата и да четем мантри. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

Ден 4: Тхимпху

Закуска. Отправяме се към Чагри Гомпа. Този манастир се намира в северната част на долината Тхимпху, на половин час път от града. Манастирът е основан през 17 век от Шабдрунг Нгаванг Намгял (основателя на Бутан). Именно тук Шабдрунг, известният тибетски лама, проведе първото си отшелничество. Той медитира три години в една от пещерите, където по-късно построява манастир. Това място е често посещавано от бутанците и е един от основните центрове за медитация. Йогистите от Бутан медитират там, някои напълно напускат светкия живот и прекарват живота си в отшелничество. Следва пикник на брега на ледникова река. Вечерта ще отидем до Ташичо Дзонг  - главният манастир на града и кралски секретариат. Той е живописно разположен на брега на река Ванг Чу близо до град Тхимпху. Връщане обратно в хотела. Нощувка.

Ден 5: Тхимпху  - Гангтей

Закуска. Отправяме се към Гангтей. По пътя ще преминем през прохода Дочу Ла, чиято височина е 3080 м. Ако имаме късмет с времето ще видим веригата от най-високите хималайски върхове. На прохода има комплекс от една голяма и сто и осем малки ступи, както и манастир. Ще спрем да се насладим на красивите гледки и да си направим снимки. Продължаваме към Гангтей, където ще посетим Гангтей Гомпа, най-големия манастир Нингма в Бутан и единствения манастир от тази школа, разположен на запад от Черните планини. Ще се разходим и до долината Фобжиха. Самата долина Фобжика е едно от най-впечатляващите и удивителни места в Бутан. Представете си, че вървите нагоре през гъста гора дълго време, и след това внезапно се озовете на широко, равно плато без дървета. Точна така изглежда необичайната долина Фобжиха. Впечатлението се подсилва допълнително от контраста с другите долини в Бутан, които обикновено са тесни и дълбоки. Фобжиха се намира на надморска височина от 2900 м в покрайнините на националния парк Джигме Сингие Ванчук и принадлежи към окръг Вангди Пходранг. Гордостта на долината са две живописни криволичещи реки: Накай Чу, превежда се буквално „черна вода“ и Гай Чу „ бяла вода“. Трансфер до хотела. Нощувка.

Ден 6: Гангтей  - Бумтанг  - Огиен Чолинг

Закуска. Рано сутринта тръгваме за Бумтанг. Дзонгхаг или район Бумтанг се намира на надморска височина 2600 до 4500 м и се състои от четири широки долини, образувани от древни ледници. Бумтанг е идилично тихо място. Плодородните долини са покрити от живописни полета с елда, ориз и картофи. Тук е приятно да се разхождаме и да се наслаждаваме на спокойствието и уединението с природата. По-късно ще пристигнем в долината на река Танг на 3000 м надморска височина, където ще спрем в Огиен Чолинг. Това е имение от 14 век, което е принадлежало на управляващото семейство Дорджи, преди сегашната династия Вангчук да поеме управлението. Напълно запазеното имение и манастир несъмнено е най-доброто място в Бутан за тези, които искат да се докоснат до историята и културата на тази страна. Мястото е забележително, собственичката на имението е пряка наследничка на това семейство. Ще се разходим из имението, ще посетим манастира и музея, който се намира в двореца, където родът Дорджи е живял преди седем века. Ще пренощуваме в старинна сграда, чиито стаи са оборудвани като къща за гости. Вечеря и разговори край камината. Нощувка.

Ден 7: Долината Танг, имението Огиен Чоелинг

Закуска. Трансфер до долината Танг,  едно от най-невероятните места в Бутан. Тук сякаш времето е спряло. Повечето местни жители не са пътували никъде извън долината. Когато ви срещнат те ще свалят шапката си и ще ви се поклонят, както преди сто години. Тук все още е запазен старият бит. Животът е изпълнен с простота, близост до природата, очите на хората сияят от радост и любов. Ще вървим по пътя, който води към Тибет. Именно по този маршрут тибетците бягат в Бутан от китайците през 70-те години.
Ще посетим къщата на Лама и малък семеен манастир. Вечеря в имението. Ще се изненадаме от местната кухня, в която се смесват бутански и швейцарски рецепти. Нощувка.

Ден 8:  Огиен Чоелинг  - Джакар

Закуска. Днес ще посетим най-голямата долина на Бумтанг. По пътя ще видим Мебарцо – огненото езеро. Легендата разказва, че един ден през XV век Тертон, чието име било Пема Лингпа, имал видение. Той осъзнал, че свещените текстове са скрити дълбоко в езерото Мебар Тшо. Той взел запалена маслена лампа и се потопил с нея във водите на Мебарцо. След като останал там дълго време, той излязъл – лампата горяла в едната му ръка, а с другата държал сандък и свитък. Така идва името Мебарцо – „пламтящо езеро“.
Бутанските поклонници често идват до малкото сладководно езеро, скрито в скалистите брегове. В благоприятни дни те носят маслени лампи. Мебарцо се смята за едно от най-святите места в страната. Днес ще посетим манастирите Джамбей и Курджей, едни от свещените места в кралството. Смята се, че самият Гуру Ринпоче е медитирал в Курджей.
Ще посетим Джакар Дзонг – крепостта на бялата птица. Намира се на билото на планината на едноименния град. Нощувка.

Ден 9: Бумтанг  - Джакар  - Пунакха

Закуска. Отправяме се към Пунакха. Ще правим спирки за почивки на живописни места. Двете главни бутански реки Мо чу и Пхо Чу се срещат в долината Пунакха. Там, където те се сливат е известният Пунакха Дзонг. До 1955 г. Пунакха е столица на кралството, а сега този град е зимната резиденция на върховното духовенство на страната. След пристигането ще посетим фермерски дом. Ще се срещнем с любезна домакиня, тя ще ни покаже къщата и домакинството. Ана Уангмо е родена в тази къща, няколко поколения от нейното семейство са израснали тук. Основната къща е на около 300 години, по-късно е надграждана и променена. Къщата е заобиколена от пет декара земя. Парцелът е в непосредствена близост до реката, на брега на която има няколко дървени вани. Това е бутанска баня. Желаещите могат да се изкъпят и да се потопят в малък водопад тук или просто се отегляме сред природата сред хубавите места в имението, които са много. Нощувка.

Ден 10: Пунакха  - Паро

Закуска. Сутринта ще посетим Пунакха Дзонг и манастира Чими Лхаканг. Този манастир е построен в чест на Друкпа Кюнле, който е известен още като Божествения Луд. Счита се, че Чими Лхаканг има чудотворна сила – лекува безплодие. Много бездетни двойки идват тук за благословия.

Трансфер до Паро.След пристигане ще се отбием в Кичу Лхаканг – един от най-старите манастири в Бутан. Основан е през VII век от крал Сонгцен Гампо, благодарение на когото будизмът се разпространява из обширната територия на Тибет и Хималаите. Според легендата, Сонгцен Гампо с помощта на Кичу изгонил канибала, който всявал страх у хората. Настаняване в хотела. Нощувка.

Ден 11: Паро  - Такцанг Лаканг

Закуска. След закуска ще отидем до Такцанг Лаканг, най-известния манастир в Бутан и едно от най-свещените места в страната. Намира се северно от град Паро на надморска височина от 3120 м. За да стигнем до манастира ще направим приятна 2-3 часова разходка през сенчестите борови гори. Отиването и връщането ще отнеме около 5-6 часа. Такцанг Лаканг е разположен на стръмни скали на 900 м над долината на Паро. Името Такцанг се превежда като гнездо на тигрица и има обяснение за това. Манастирът е построен през 1692 г. в пещера, където Гуру Ринпоче е медитирал през VII век. Според легендата Гуру Ринпоче е долетял тук, яздейки тигрица и е медитирал 3 години, 3 месеца, 3 дни и 3 часа за да победи демоните живеещи в пещерата. Нощувка.

Ден 12: Паро - Катманду

Закуска. Трансфер до летището. Полет до Катманду в 07:10 ч. Кацане на летището в 08:10 ч.
Свободен ден  в Катманду. Нощувка.

Ден 13: Катманду  - София

Закуска. Трансфер до летището за полет до София в 07:05 ч. през Истанбул. Кацане на летище София в 20:20 ч.

Хотели по програмата:

Hotel Nepal Pavilion Inn 3*

 

Hotel Osel 4*   

Допълнителна информация:

ПОЛЕТНО РАЗПИСАНИЕ

Полет

Летище

Излита

Каца

Летище

ТК1032

София

15:55 ч.

17:20 ч.

Истанбул

ТК726

Истанбул

20:15 ч.

06:05 ч.

Катманду

ТК727

Катманду

07:35 ч.

13:05 ч.

Истанбул

ТК1029

Истанбул

19:00 ч.

20:20 ч.

София

Цени:

Възрастен в двойна стая

Трети възрастен

Дете (2-11.99г.) с 2 възрастни

Единична стая

4590 евро

4590 евро

На запитване

5200 евро

 

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:

 • Хотели по програмата (на човек в двойна стая)
 • Транспорт за групата по програма
 • 2 нощувки в Катманду в Hotel Nepal Pavilion Inn 3* или подобен
 • 2 нощувки в Тхимпху в Hotel Osel 4*
 • 1 нощувка в Гангтей в Hotel Dewachen 3*
 • 2 нощувки в Огиен Чолинг в къща за гости
 • 1 нощувка в  Джакар  в Swiss Gueshouse Buthan
 • 1 нощувка в Пунакха в Zhingkham Resort 4*
 • 1 нощувка в Паро в Himalayan Key Forest Resort 4*
 • Закуска, обяд и вечеря по програмата без престоя в Катманду
 • Входни билети за манастири, паметници и музеи
 • Виза за Бутан
 • Дневна държавна такса за престой 100 долара на ден
 • Самолетни билети Катманду  - Паро  - Катманду
 • Самолетни билети София  - Катманду - София
 • Англоговорящ водач в Бутан
 • Водач–преводач на български, запознат с източните религии и разбирания за живота, правил скоро този тур
 • Медицинска застраховка помощ при пътуване в чужбина с лимит 20 000 евро

 

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:

 •   Всички разходи от личен характер
GDPR
Този сайт използва бисквитки, за да подобри качеството на услугите
Потвърждавам Научи повече
WonderTravel BGWEB 2021 logo
Гласувай за нас

Тази година, Уондър Травел участва за Сайт на годината 2021. Гласувай за нас в категория "Продуктов сайт".

Гласувай