Контакти

Чад - една различна реалност

Програма:

Ден 1.

Събираме се на летище София сутринта и излитаме за Париж. След кратък престой на летище Шарл де Го, продължаваме към Нджамена. Кацаме в столицата на тази африканска република в 18.50. Трансфер до хотела. Свободна вечер за почивка от полета и разходка. Последна възможност да си купите необходимите ви принадлежности за тура. Нощувка в хотел Иризор.

 

Ден 2 Moussouro

Сутринта напускаме столицата и се насочваме на изток към Massaguet и Massakory, където свършва асфалтовия път. Пейзажът се променя драстично от савана, през Сахел/ както местните наричат границата между Сахара и плодородните земи южно от нея/, до откровени полупустинни земи. Нощувка в покрайнините на Moussouro.

 

Ден 3 и 4 Moussouro – Kalait

В тези два дни ще преодолеем 2450 километра по предимно черни пътища и пясъчни дюни. Вече сме в истинската Сахара, дори най-сухата част от нея, но нека това не ши тревожи.Този маршрут е известен като пътят на изворите. По него ще ни съпровождат стотици газели. Ще спираме на някои от кладенците за да починем, хапнем и станем свидетели как местните гледат своите стада крави, кози, магарета и камили. Ще се слеем с техният начин на осмисляне и преживяване в пустинята. Kalait е последното населено място където може да се зареди гориво и прясна храна.

 

Ден 5, 6, 7 и 8

През тези няколко дни ще изследваме платото Енеди. Като истински откриватели ще достигнем до малко познати за света скалисти и пясъчни формации, изваяни последните милиони години от майката природа. Каменни арки, дълбоки клисури и жизнено важни оазиси ще ни съпътстват тези дни. Някои от най-известните са арката Aloba, най-голямата в Африка и арката Djoulia. Как живеят векове наред в тези трудни условия номадите от племето Goram с техните камили ще разберем от първо лице. Не можем да минем разбира се без най-прочутият каньон Guelta de Arch. Спирайки в някои кладенци ще видим как местните водачи на кервани Tubu, поят камилите с вода смесена със сол. Ще посетим и пещери с праисторически рисунки по скалите, такива на крави, камили и бойци. Кулминацията на платото Енеди е разбира се Guelta d'Archei, където водата е налична през цялата година. В тази клисура винаги можете да видите как камилите от десетки кервани пият жадно вода и техните ревове огласяват околността на километри. Тази Клисура е и убежище на последните крокодили в Сахара. С малко късмет можем да ги видим и ние. Като говорим за платото Енеди можем да ви обещаем едно - ще видите повече места от всяка друга агенция, която го предлага. Ето и конкретните места:

Hubaike

Ouimina Peaks

Julia's arches, Aloba, Elephant and some smaller ones. There are hundreds in Ennedi

The three Gueltas of Archei, Bachikele, Bashike.

Teeth rocks, 5 bows, and many mushrooms.

Oyo's Labyrinth

Peaks of Chigou

Terkei and Manda Gueli paintings.

 

Ден 9 Fada - Mourdi Depression

По този маршрут няма път. Никакъв. Нашият местен гид ще ни преведе през възвишения, безкрайни дюни и неповторими скални образувания. Ще се загубим в тази велика пустиня, за да намерим отново себе си. В края на този ден ще достигнем Ounianga. По този път столетия местните кервани са пренасяли основно сол от Demi или Teguedi до Fada и по-натам.

 

Ден 10 и 11 Ounianga Lakes – Ounianga Serir – Ounianga Kebir

През тези два дни ще открием езерата Ounianga. Тези забележителни водоеми изникват като от нищото в пустинята. Всяко има свой цвят поради различните минерали и алги обитаващи го. Всяко езеро е райско място в тази недружелюбна пустиня, със своята флора и фауна. Неотдавна те са признати за световно наследство от Юнеско. Ще се докоснем и до езерото Youan и червеното езеро Ozouro. След дългия преход ще можем с удоволствие тук да се изкъпем в някои от сладководните езера. В Ounianga Kebir ще спрем за да заредим нашият керван с хранителни продукти.

 

Ден 12 Depresion of Mourdi - Bir Kora oasis

Достигаме до най-екстремната част от нашият дълъг преход в пустинята. Ще прекосим Depresion of Mourdi но от южната й част. Днес ще посетим абсолютно изолирани и почти недокоснати от човека природни творения. Ще пренощуваме в оазиса Bir Kora, където векове наред керваните със сол са се срещали и прекарвали вечер часове под звездното небе.

 

Ден 13 Bir Kora oasis – Bir Kora War Cementery – Lake Oulubu – Limits of Ennedi

В този ден ще минем покрай десетки останки на военна техника от времето на последната война между Чад и Либия. За пореден път ще посетим места, до които регулярните туристи не се докосват. В края на деня ще достигнем края на платото Енеди за да пренощуваме за последен път под това безкрайно звездно небе.

 

Ден 14 Rock 5 archs - Kalait - Abeche

В този ден движейки се на юг ще видим отново смяна на пейзажа, за да достигнем привечер до Abeche, вторият по големина град след столицата. Пътят става чувствително по-добър и асфалта се появява отново пред нас.

 

Ден 15 и 16 Abeche – N’Djamena

Следващите два дни ще се движим по нормален път. Ще спираме на различни места за да видим как живеят местните племена, техните пазари. Ще минем през района Guera, спирайки в селището Ab Toyour, известно с планината на лешоядите. За последен път ще срещнем и араби с техните безкрайни кервани. Ще кажем довиждане на местните хора.

 

Ден 17 Нджамена

След пристигане обратно в столицата ще се настаним в нашия хотел. Следва освежаване и свободно време за последни покупки и отдих от дългото пътуване в Сахара. Вечерта в 20.30 излитаме обратно за родината през Париж.

 

Ден 18  Кацаме в Париж в 6.10. В 10.20 излитаме за София. Кацаме в столицата в 14.05 - край на програмата.

Допълнителна информация:

Всяко предизвикателство е като гориво за душата на пътешественика. С това предложение ви караме поне ментално да излезете от зоната си на комфорт. Струва си, наистина. Срещу това получавате едно лудо преживяване в Африка. Тази страна е френска колония от началото на 20 век до 1960 година. Това обаче не е попречило да запази своя идентитет и неповторимост. 90 % от територията на Чад е заета от югоизточния край на Сахара. Страната се простира между различни климатични, почвени и етнокултурни зони. Кулминация на пътуването е платото Енеди. Какво е изваяла природата там не може да се опише с думи. Дори снимките бледнеят пред преживяването в тази различна реалност. Ние ви предизвикваме да дойдете с нас, като изоставите поне за две седмици ежедневните размисли и страсти, за да отворите нова страница, докосвайки се до една различна реалност – Чад.

 

Допълнителна информация свързана с пътуването.

Ако някой клиент иска по-специална застраховка включваща репатриране при инцидент или заболяване, може да си направи индивидуална такава в

Всички желаещи трябва да са наясно в каква природна среда се осъществява този тур и да съобразят очакванията си с местните особености. Пътуването се организира на място от професионалисти не за първи път. Доброто ви здравно състояние и позитивното ви отношение към света би било неоценимо при осъществяването на това знаменателно за всеки турист пътуване.

Нашето желание е просто. Да ви дадем възможност да преживеете среща с изящните творения на майката природа в Африка, както и да се докоснете до многобройните местни племена с тяхната разнообразна култура и обичаи. Заедно с това се опитваме да намалим до минимум въздействието на цивилизацията върху природата, като в същото време с този тур даваме подкрепа на различни малки локални инциативи и проекти.

Където е възможно се стараем да ви гощаваме в местни ресторантчета, защото храненето в тях е неотменна част от преживяването на африканската култура от всеки европеец. Ако имате специални хранителни изисквания, не се колебайте да ги споделите с нас.

Месец Ноември е изключително удобен за пътуване в Чад, защото е част от сухия и хладен сезон, което означава по-добри пътища, прилични климатични условия за пътуване, по-малко дразнещи насекоми и повече птици в националните паркове/ местни и долетели от студена Европа на топло/. Единствения недостатък евентуално е сухият вятър идващ понякога от пустинята, но и той е част от преживяването наречено Сахара.

За преспиване организаторите избират най-красивите и запомнящи се места по време на тура.

При влизане в Чад към момента се изисква документ за ваксинация и ПСР тест. Ще знаем в детайли изискванията след като тръгването наближи.

При влизане в страната е необходимо да носите с вас две снимки паспортен формат, копие от паспорта, застраховката и самолетния билет.

Носете си валута в брой евро или долари за заплащане на лични разходи по време на пътуването.

Ще има генератор за зареждане на мобилните устройства. Имайте предвид, че понякога е възможно токът от генератора да увреди устройствата.

 

Необходими документи:

 1. Международен паспорт с валидност повече от 6 месеца след изтичане на тура и три празни страници.
 2. Документ за жълта треска и Ковид ваксинация.
 3. ПСР тест не по-рано от 72 часа преди пристигане.
 4. Виза - получава се с подкрепата на компанията.

 

Допълнителни условия:

Багажът ви е добре да бъде голям сак до 20 кг и малка раница. Твърди чанти и куфари с колела не са добра идея.

По време на тура няма да има много места където да си перете дрехите. Преди пътуването ще получите списък с необходимите дрехи и принадлежности за него. Като цяло два панталона и две фланелки с дълъг ръкав, както и пет шест фланелки с къс такъв, са базово необходими. Бански за къпане също. Удобни за ходене маратонки или обувки, както и сандали или джапанки. Една топла блуза и едно яке за вечерите също ще ви потрябват.

 • Тоалетни принадлежности, мокри кърпички и други неща за лична хигиена също са необходими по време на пътуването.
 • Крем против изгаряне, шапка слънчева, очила.
 • Малка чантичка за съхранение на пари и паспорт, лесна за носене на кръста или удобна за вас.
 • Една лична кърпа.
 • Челник.
 • Спален чувал.
 • Комплект за първа помощ.
 • Ножче удобно за употреба.
 • Химикал.
 • Външно зарядно за камера или фотоапарат.

 

Цени:

Цената включва:

 • Полет София Нджамена София с Air France
 • Транспорт по тура с джип Тойота по трима в машина, плюс шофьор.
 • Английски, френскоговорещ гид европеец по време на целия тур.
 • Български опитен водач-преводач.
 • Всички необходими разрешителни за пътуване в северен Чад.
 • Готвач по време на тура.
 • Трансфер от и до летището в Нджамена.
 • Двуместни палатки по време на тура с необходимите постелки за спане.
 • Две нощувки в Нджамена хотел Иризар.
 • На много места във вътрешността на Чад местните общности искат да се плати такса за да минете през техните земи. Тези такси са включени в цената също.
 • Три хранения на ден, с изключение на първия и последния ден в Нджамена.
 • Застраховка помощ при пътуване с покритие 30000 евро.
 •  

В цената не са включени:

 • Виза за Чад 70 евро. Компанията подава документи и се грижи за получаването на визата.
 • Тест преди тръгване обратно в Нджамена - 50 евро.
 • Всякакви напитки/ купуват се на място в последните възможни пунктове/.
 • Бакшиш за шофора и местния гид/ при одобрение на работата им/.
GDPR
Този сайт използва бисквитки, за да подобри качеството на услугите
Потвърждавам Научи повече
WonderTravel BGWEB 2021 logo
Гласувай за нас

Тази година, Уондър Травел участва за Сайт на годината 2021. Гласувай за нас в категория "Продуктов сайт".

Гласувай