Контакти

14 места, които трябва да посетите в Шри Ланка

14. Мостът с деветте арки
Една от най-емблематичните забележителности на Шри Ланка е Мостът с деветте арки в малкото планинско градче Ела. Тази гледка предлага невероятни панорами на околността, която е предимно с много зеленина и полета с чай. Изграден в първите дни на железопътната експанзия в Шри Ланка, мостът е особено впечатляващ, тъй като е направен от цимент, камък и тухла, без използването на никаква стомана.

13. Михинтале
Mихинтале е планина близо до град Анурадхапура.Тя е с много голямо духовно значение за будистката общност. Смята се, че на този планински връх будистки монах на име Махинда се срещна с цар Деванампиатиса и заедно въвеждат будизма в страната. Монах Махинда впечатлил краля със спокойствието на будистката доктрина и неговата ведра природа. Впоследствие кралят се отказал от войната и продължил да разпространява мир в цялата нация. На планината Михинтале и около нея има няколко впечатляващи религиозни и исторически структури. Стотици поклонници посещават мястото всяка година.

12. Унаватуна
Този плаж с бял пясък в малкия морския град Унаватуна е чудесно място за почивка. В града има редица места за гмуркане и изобилие от коралови рифове. По плажа ще откриете страхотни места за хранене, предлагайки шезлонгите си, с възможност да се отпуснете с питие в ръка.

11. Кралския дворец Гал Вихарая
Посетителите могат да намерят Гал Вихарая в древния град Полонарува. Гал Вихарая е известен будистки обект и се слави с многото си пещери и големи скулптури на Буда, които са издълбани в скалните. Те са изключително добре запазени, въпреки че са изработени през XII век. Отстрани на една от статуите е изписан кодекс за поведение. Кодът, който се е следвал в миналото е имал за цел да пречисти будистките монаси и да ги обедини .Той е създаден от много известен цар: първият цар Паракрамабаху. Днес Гал Вихарая е едно от най-популярните места за поклонничество в Шри Ланка.

10. Фестивал на Катарагама
Една от най-популярните туристически атракции в Шри Ланка е фестивалът Катарагама, който се провежда всяка година през месец юли или август и е посветен на един от индуистките богове. Трае две седмици и хора от цял свят идват да се присъединят към него. Фестивалът е претъпкан с паради от слонове и цветно облечени изпълнители. Има безброй традиционни танци с музиканти и акробати.

9. Национален парк Удавалаве
Малко са местата в света, където може да наблюдавате слонове съвсем спокойно. Въпреки това, те не са единствените животни, които могат да се видят в Националния парк Удавалаве. Ще видите пауни, чакали, водни биволи, крокодили, маймуни и елени, които също обикалят района. Сафаритата са най-популярни в ранните сутрешни часове, когато животните са най-активни. Биологичното разнообразие на парка може да се отдаде на разнообразния му пейзаж, обграден от планински вериги на север, с влажни зони и реки, които прегръщат тревите и горите в основата на планините.

8. Водопад Равана
Красивите водопади Равана се използват за къпане в горещите летни месеци. В сезона на дъждовете водният поток е изключително силен и е впечатляваща гледка. Паданията на водата са част от светилището на дивата природа на Равана. В близост се намират пещери с много легенди за тях. Ще видите нахални маймуни, които живеят в околностите по дърветата и често ще се присъединяват към вашата компания. Въпреки това, не им позволявайте да се приближат твърде много, тъй като понякога те могат да бъдат прекалено приятелски настроени с посетителите.

7. Пещерните храмове Дамбула
Храмът в пещерата Дамбула е свещен будистки обект. Няма входна такса за влизане в храма в дните на пълнолуние. Тези дни са особено натоварени, поради религиозното значение при тази лунна фаза. Поклонниците от цял свят правят поклонение на това място. В района има документирани над 80 пещери, но най-известните са пет, които са снабдени с впечатляващи статуи и картини. Някои от пещерите датират от 1000 г. пр. н. е. Ако планирате да ги посетите, имайте предвид, че трябва да се прикрият раменете и краката, както и да се свалят обувките, преди да влезете в храма.

6. Мириса
Мириса е най-добрият плаж в Шри Ланка. Красивият дълъг плаж е обграден от високи надвиснали палми и модерни ресторанти и хотели. Недалеч от плажа е скалата с малко стълбище, водещо към върха, от който се разкриват страхотни гледки към океана и бреговата ивица. Еднодневните екскурзии до Мириса включват наблюдение на китове, гмуркане с шнорхел и сърф. Велигама, намираща се само на няколко километра от Мириса, е един от най-добрите плажове в Шри Ланка за сърфиране.

5. Храмът, който пази зъбът на Буда
Храмът на зъба е изключително свещено място. Там се намира един от зъбите на Буда. Легендата гласи, че зъбът е взет от Буда на смъртното му легло и след това контрабандно е пренесен в Шри Ланка от Индия. Правени са и много опити за кражба или унищожаване на зъба. Два пъти ежедневно се провежда пуджа, за да се отпразнува реликвата и дават възможност на посетителите и посветените да получат представа за зъба в неговата обвивка.

4. Адамов връх
На върха на Адам е отпечатан камък. Той има духовно значение за редица различни религии, но понастоящем на върха има будистки манастир. За будистите отпечатъкът е този на Буда; за християните отпечатъкът е Адамовият; а при индусите отпечатъкът се приписва на Шива. Походът до върха на планината, за да се види отпечатъка, е по стръмно стълбище, съдържащо над 5000 стъпки. Пътеката е обградена с много сергии за чай и магазини за хранителни стоки, които действат като места за почивка. Повечето хора започват своя поход в 2:30 сутринта, за да достигнат върха навреме при изгрев.

3. Форт Галле
Лесно е да се изгубите по калдъръмените улички на града. Днес районът е пълен с модерни ресторанти, хотели, дрехи и магазини за сувенири. Крепостта Форт Галле обаче не винаги е била такова космополитно място. Основите са построени от португалците, когато правят първото си кацане на острова през 1505 г. Когато холандците в крайна сметка завземат контрола над Гале, те правят редица подобрения, включително огромната морска стена, която все още е линия на крепостта. Форт Галле е отличен пример за това как изглежда синтезът между европейската и азиатската архитектура.

2. Национален парк Яла
Националният парк Яла е истинско изобилие от дива природа. Там има най – много леопарди в света, така че шансовете да ги видите са много големи. Паркът е бил разделен на пет блока, някои от които са локализирани за ловци, докато Яла не се превръща в национален парк през 1938 г.

1. Скалната крепост Сигирия
Крепостта Сигирия е изключително впечатляваща. Скалните стени се издигат на 200 метра от земята. Има стръмни стълбища за достигане на върха и много стенописи по пътя нагоре. На върха можете да намерите останките на древна цивилизация, включително реликви от дворец и манастир. Необходима е била истинска инженерна изобретателност, за да се изгради структурата на тази височина, преди толкова много векове. Около скалната крепост има много важни пещери и градини. Впечатляващо е, че те са едни от първите озеленени градини в света.
 

Разгледайте нашата специална оферта за екскурзия в Шри Ланка.

GDPR
Този сайт използва бисквитки, за да подобри качеството на услугите
Потвърждавам Научи повече
WonderTravel BGWEB 2021 logo
Гласувай за нас

Тази година, Уондър Травел участва за Сайт на годината 2021. Гласувай за нас в категория "Продуктов сайт".

Гласувай