Контакти

14 места, които трябва да посетите в Шри Ланка

14. Мостът с деветте арки
Една от най-емблематичните забележителности на Шри Ланка е Мостът с деветте арки в малкото планинско градче Ела. Тази гледка предлага невероятни панорами на околността, която е предимно с много зеленина и полета с чай. Изграден в първите дни на железопътната експанзия в Шри Ланка, мостът е особено впечатляващ, тъй като е направен от цимент, камък и тухла, без използването на никаква стомана.

13. Михинтале
Mихинтале е планина близо до град Анурадхапура.Тя е с много голямо духовно значение за будистката общност. Смята се, че на този планински връх будистки монах на име Махинда се срещна с цар Деванампиатиса и заедно въвеждат будизма в страната. Монах Махинда впечатлил краля със спокойствието на будистката доктрина и неговата ведра природа. Впоследствие кралят се отказал от войната и продължил да разпространява мир в цялата нация. На планината Михинтале и около нея има няколко впечатляващи религиозни и исторически структури. Стотици поклонници посещават мястото всяка година.

12. Унаватуна
Този плаж с бял пясък в малкия морския град Унаватуна е чудесно място за почивка. В града има редица места за гмуркане и изобилие от коралови рифове. По плажа ще откриете страхотни места за хранене, предлагайки шезлонгите си, с възможност да се отпуснете с питие в ръка.

11. Кралския дворец Гал Вихарая
Посетителите могат да намерят Гал Вихарая в древния град Полонарува. Гал Вихарая е известен будистки обект и се слави с многото си пещери и големи скулптури на Буда, които са издълбани в скалните. Те са изключително добре запазени, въпреки че са изработени през XII век. Отстрани на една от статуите е изписан кодекс за поведение. Кодът, който се е следвал в миналото е имал за цел да пречисти будистките монаси и да ги обедини .Той е създаден от много известен цар: първият цар Паракрамабаху. Днес Гал Вихарая е едно от най-популярните места за поклонничество в Шри Ланка.

10. Фестивал на Катарагама
Една от най-популярните туристически атракции в Шри Ланка е фестивалът Катарагама, който се провежда всяка година през месец юли или август и е посветен на един от индуистките богове. Трае две седмици и хора от цял свят идват да се присъединят към него. Фестивалът е претъпкан с паради от слонове и цветно облечени изпълнители. Има безброй традиционни танци с музиканти и акробати.

9. Национален парк Удавалаве
Малко са местата в света, където може да наблюдавате слонове съвсем спокойно. Въпреки това, те не са единствените животни, които могат да се видят в Националния парк Удавалаве. Ще видите пауни, чакали, водни биволи, крокодили, маймуни и елени, които също обикалят района. Сафаритата са най-популярни в ранните сутрешни часове, когато животните са най-активни. Биологичното разнообразие на парка може да се отдаде на разнообразния му пейзаж, обграден от планински вериги на север, с влажни зони и реки, които прегръщат тревите и горите в основата на планините.

8. Водопад Равана
Красивите водопади Равана се използват за къпане в горещите летни месеци. В сезона на дъждовете водният поток е изключително силен и е впечатляваща гледка. Паданията на водата са част от светилището на дивата природа на Равана. В близост се намират пещери с много легенди за тях. Ще видите нахални маймуни, които живеят в околностите по дърветата и често ще се присъединяват към вашата компания. Въпреки това, не им позволявайте да се приближат твърде много, тъй като понякога те могат да бъдат прекалено приятелски настроени с посетителите.

7. Пещерните храмове Дамбула
Храмът в пещерата Дамбула е свещен будистки обект. Няма входна такса за влизане в храма в дните на пълнолуние. Тези дни са особено натоварени, поради религиозното значение при тази лунна фаза. Поклонниците от цял свят правят поклонение на това място. В района има документирани над 80 пещери, но най-известните са пет, които са снабдени с впечатляващи статуи и картини. Някои от пещерите датират от 1000 г. пр. н. е. Ако планирате да ги посетите, имайте предвид, че трябва да се прикрият раменете и краката, както и да се свалят обувките, преди да влезете в храма.

6. Мириса
Мириса е най-добрият плаж в Шри Ланка. Красивият дълъг плаж е обграден от високи надвиснали палми и модерни ресторанти и хотели. Недалеч от плажа е скалата с малко стълбище, водещо към върха, от който се разкриват страхотни гледки към океана и бреговата ивица. Еднодневните екскурзии до Мириса включват наблюдение на китове, гмуркане с шнорхел и сърф. Велигама, намираща се само на няколко километра от Мириса, е един от най-добрите плажове в Шри Ланка за сърфиране.

5. Храмът, който пази зъбът на Буда
Храмът на зъба е изключително свещено място. Там се намира един от зъбите на Буда. Легендата гласи, че зъбът е взет от Буда на смъртното му легло и след това контрабандно е пренесен в Шри Ланка от Индия. Правени са и много опити за кражба или унищожаване на зъба. Два пъти ежедневно се провежда пуджа, за да се отпразнува реликвата и дават възможност на посетителите и посветените да получат представа за зъба в неговата обвивка.

4. Адамов връх
На върха на Адам е отпечатан камък. Той има духовно значение за редица различни религии, но понастоящем на върха има будистки манастир. За будистите отпечатъкът е този на Буда; за християните отпечатъкът е Адамовият; а при индусите отпечатъкът се приписва на Шива. Походът до върха на планината, за да се види отпечатъка, е по стръмно стълбище, съдържащо над 5000 стъпки. Пътеката е обградена с много сергии за чай и магазини за хранителни стоки, които действат като места за почивка. Повечето хора започват своя поход в 2:30 сутринта, за да достигнат върха навреме при изгрев.

3. Форт Галле
Лесно е да се изгубите по калдъръмените улички на града. Днес районът е пълен с модерни ресторанти, хотели, дрехи и магазини за сувенири. Крепостта Форт Галле обаче не винаги е била такова космополитно място. Основите са построени от португалците, когато правят първото си кацане на острова през 1505 г. Когато холандците в крайна сметка завземат контрола над Гале, те правят редица подобрения, включително огромната морска стена, която все още е линия на крепостта. Форт Галле е отличен пример за това как изглежда синтезът между европейската и азиатската архитектура.

2. Национален парк Яла
Националният парк Яла е истинско изобилие от дива природа. Там има най – много леопарди в света, така че шансовете да ги видите са много големи. Паркът е бил разделен на пет блока, някои от които са локализирани за ловци, докато Яла не се превръща в национален парк през 1938 г.

1. Скалната крепост Сигирия
Крепостта Сигирия е изключително впечатляваща. Скалните стени се издигат на 200 метра от земята. Има стръмни стълбища за достигане на върха и много стенописи по пътя нагоре. На върха можете да намерите останките на древна цивилизация, включително реликви от дворец и манастир. Необходима е била истинска инженерна изобретателност, за да се изгради структурата на тази височина, преди толкова много векове. Около скалната крепост има много важни пещери и градини. Впечатляващо е, че те са едни от първите озеленени градини в света.
 

Разгледайте нашата специална оферта за екскурзия в Шри Ланка.

GDPR
Този сайт използва бисквитки, за да подобри качеството на услугите
Потвърждавам Научи повече