Контакти

12 храни, които трябва да опитате в Шри Ланка

Ето някои от тях, които не бива да пропускате:

1. Кисело рибено къри
Киселото рибено къри е едно от най-обичаните разновидности на множеството различни рибни кърита.
Рибата, предимно риба тон се нарязва на кубчета, след което се сотира в смес от подправки, включително черен пипер, канела, куркума, чесън и къри. Може би най-важната съставка е изсушената горака, малък плод, отговорен за придаването на киселия вкус.
Рецептата е от южна Шри Ланка, но се предлага в цялата страна, като се сервира предимно с ориз.

2. Коту роти
Kottu е хамбургерът на Шри Ланка за любителите на бързото хранене, вкусно и мазно.
Прилича на пържен ориз, освен, но той е направен с вид роти, известен като godamba roti (плосък хрупкав хляб).
Ротицата обикновено се пържи в началото на деня, струпва се на купчини и се сервира по поръчка. Когато направите поръчка, готвачът на Котту ще изпържи и натроши хлябът с избрани от вас съставки. Koтту се сервира с пикантен сос къри.

3. Пилешко къри
Лесно за приготвяне, пилешкото къри е често срещано ястие в Шри Ланка. Има много вариации в зависимост от региона и вкусовите предпочитания.
Подправки като семена от копър, кардамон, карамфил и канелени пръчици се темперират в горещо масло, преди да се комбинират с пилешкото месо и подправки като чили на прах, къри на прах, куркума, панданови листа, лимонова трева и листа от къри.
Кокосовото мляко е задължително за богатата основа на кърито. В зависимост от рецептата, често се включва и пюре от домати.
Най-удовлетворяващо е, когато се сервира с горещ ориз и роти.

4. Parippu (дхал къри)
Дхал къри, е най-често срещаното къри в цялата кухня на Шри Ланка, основен продукт във всеки ресторант или домакинство. Мазорски дхал ( червена леща ) първо се изплаква и се вари до омекване.
В отделен тиган се смесват редица съставки, като лук, домати, които се смесват с темперирани подправки като семена от кимион, куркума, сминдух, синапено семе и листа от къри.
Всички съставки се комбинират и обикновено се сгъстяват с прясно кокосово мляко, за да се придаде на дхал богат вкус и кремообразна текстура.

5. Лампарис
Lamprais, дума, която съчетава двете холандски думи „буца“ и „ориз“, в комбинация сус сос, месо, ориз и чили, увита в бананово листо и задушена на пара.

6. Апам (appa или appam)
Това е отговорът на Шри Ланка за палачинката. Тестото се прави от леко ферментирала смес от оризово брашно, кокосово мляко, понякога кокосова вода и щипка за захар.
Черпак тесто се запържва в малък уок и се завърта, за да се изравни сместа.

7. Полос (зелено къри джакфрут)
Джакфрутът се консумира в редица различни етапи на зрялост, от много узрели и сладки до зелени. Полос е къри от Шри Ланка, приготвено със зелен джакфрут.
Плодът се нарязва на парчета с големина на хапки и се вари до омекване.
След това се готви с лук, чесън, джинджифил и подправки като синапено семе, куркума, чили на прах, печено къри на прах и панданови листа. Последната стъпка е да добавите кокосово мляко и да оставите да къкри, за да се намали по-голямата част от течността.

8. Wambatu moju (Туршия от патладжан / бринджал)
Сервирано предимно с ориз и къри, wambatu moju е изключително ароматна захаросана кисела туршия (бринджали).
Патладжанът се нарязва на хапки и се пържи.
След това се карамелизира с лъжица захар, оцет, червен лук, синапено семе, чили на прах и щипка куркума на прах, докато цветът стане почти черен.
Меката и сочна текстура на патладжана трябва да се стопи в устата ви - леко сладкият, кисел и солен контраст е абсолютно сензационен.

9. Gotu kola sambol (салата от пениварт)
Едно от най-лесно достъпните зеленчукови ястия в Шри Ланка е gotu kola sambol.
Gotu kola (известен на английски като Asiatic pennywort) е лечебна билка в Азия. Раздробява се на филийки, след което се комбинира с шалот, домати, прясно настърган кокос и чили и се подправя с дресинг от сол, черен пипер и лимонов сок.
Gotu kola има мощен, тревист вкус, подобен на кейл, което го прави изключително свежо и хрупкаво ястие. Обикновено е гарнитура, сервирана с къри и ориз.

10. Кирибат с луну мирис
Кирибат е специален вид ориз, приготвен с гъсто кокосово мляко и често сервиран по време на специални поводи, като например сингалска Нова година.
Има няколко версии на кирибат, но основната процедура е да започнете с варенето на ориз.
Преди оризът да е готов се добавя кокосово мляко и щипка сол. Кокосовото мляко прави ориза кремообразен и му помага да образува лепкава консистенция. След като се приключи с готвенето, той се нарязва и се сервира като филийки от торта.

11. Пол Самбол (кокосов вкус)
Pol sambol също може да се нарече пресен кокосов орех, е обикновена смес от ситно настърган кокосов орех, червен лук, чили на прах, сок от лайм, сол. Съставките се нарязват на кубчета или се смилат, след което се комбинират в купа.
В Шри Ланка pol sambol се използва като гарнитура към всяко ястие.

12. Дървена ябълка
Дървената ябълка е плод от Югоизточна Азия с големината на обезкостен кокос. Освен това има твърда черупка и аромат на синьо сирене.
 

Тези екзотични ястия може да опитате във всяко малко ресторантче по улиците на Шри Ланка. А ние имаме точната екскурзия за вас.

GDPR
Този сайт използва бисквитки, за да подобри качеството на услугите
Потвърждавам Научи повече
WonderTravel BGWEB 2021 logo
Гласувай за нас

Тази година, Уондър Травел участва за Сайт на годината 2021. Гласувай за нас в категория "Продуктов сайт".

Гласувай