Ето някои от тях, които не бива да пропускате:
1. Кисело рибено къри
Киселото рибено къри е едно от най-обичаните разновидности на множеството различни рибни кърита.
Рибата, предимно риба тон се нарязва на кубчета, след което се сотира в смес от подправки, включително черен пипер, канела, куркума, чесън и къри. Може би най-важната съставка е изсушената горака, малък плод, отговорен за придаването на киселия вкус.
Рецептата е от южна Шри Ланка, но се предлага в цялата страна, като се сервира предимно с ориз.
2. Коту роти
Kottu е хамбургерът на Шри Ланка за любителите на бързото хранене, вкусно и мазно.
Прилича на пържен ориз, освен, но той е направен с вид роти, известен като godamba roti (плосък хрупкав хляб).
Ротицата обикновено се пържи в началото на деня, струпва се на купчини и се сервира по поръчка. Когато направите поръчка, готвачът на Котту ще изпържи и натроши хлябът с избрани от вас съставки. Koтту се сервира с пикантен сос къри.
3. Пилешко къри
Лесно за приготвяне, пилешкото къри е често срещано ястие в Шри Ланка. Има много вариации в зависимост от региона и вкусовите предпочитания.
Подправки като семена от копър, кардамон, карамфил и канелени пръчици се темперират в горещо масло, преди да се комбинират с пилешкото месо и подправки като чили на прах, къри на прах, куркума, панданови листа, лимонова трева и листа от къри.
Кокосовото мляко е задължително за богатата основа на кърито. В зависимост от рецептата, често се включва и пюре от домати.
Най-удовлетворяващо е, когато се сервира с горещ ориз и роти.
4. Parippu (дхал къри)
Дхал къри, е най-често срещаното къри в цялата кухня на Шри Ланка, основен продукт във всеки ресторант или домакинство. Мазорски дхал ( червена леща ) първо се изплаква и се вари до омекване.
В отделен тиган се смесват редица съставки, като лук, домати, които се смесват с темперирани подправки като семена от кимион, куркума, сминдух, синапено семе и листа от къри.
Всички съставки се комбинират и обикновено се сгъстяват с прясно кокосово мляко, за да се придаде на дхал богат вкус и кремообразна текстура.
5. Лампарис
Lamprais, дума, която съчетава двете холандски думи „буца“ и „ориз“, в комбинация сус сос, месо, ориз и чили, увита в бананово листо и задушена на пара.
6. Апам (appa или appam)
Това е отговорът на Шри Ланка за палачинката. Тестото се прави от леко ферментирала смес от оризово брашно, кокосово мляко, понякога кокосова вода и щипка за захар.
Черпак тесто се запържва в малък уок и се завърта, за да се изравни сместа.
7. Полос (зелено къри джакфрут)
Джакфрутът се консумира в редица различни етапи на зрялост, от много узрели и сладки до зелени. Полос е къри от Шри Ланка, приготвено със зелен джакфрут.
Плодът се нарязва на парчета с големина на хапки и се вари до омекване.
След това се готви с лук, чесън, джинджифил и подправки като синапено семе, куркума, чили на прах, печено къри на прах и панданови листа. Последната стъпка е да добавите кокосово мляко и да оставите да къкри, за да се намали по-голямата част от течността.
8. Wambatu moju (Туршия от патладжан / бринджал)
Сервирано предимно с ориз и къри, wambatu moju е изключително ароматна захаросана кисела туршия (бринджали).
Патладжанът се нарязва на хапки и се пържи.
След това се карамелизира с лъжица захар, оцет, червен лук, синапено семе, чили на прах и щипка куркума на прах, докато цветът стане почти черен.
Меката и сочна текстура на патладжана трябва да се стопи в устата ви - леко сладкият, кисел и солен контраст е абсолютно сензационен.
9. Gotu kola sambol (салата от пениварт)
Едно от най-лесно достъпните зеленчукови ястия в Шри Ланка е gotu kola sambol.
Gotu kola (известен на английски като Asiatic pennywort) е лечебна билка в Азия. Раздробява се на филийки, след което се комбинира с шалот, домати, прясно настърган кокос и чили и се подправя с дресинг от сол, черен пипер и лимонов сок.
Gotu kola има мощен, тревист вкус, подобен на кейл, което го прави изключително свежо и хрупкаво ястие. Обикновено е гарнитура, сервирана с къри и ориз.
10. Кирибат с луну мирис
Кирибат е специален вид ориз, приготвен с гъсто кокосово мляко и често сервиран по време на специални поводи, като например сингалска Нова година.
Има няколко версии на кирибат, но основната процедура е да започнете с варенето на ориз.
Преди оризът да е готов се добавя кокосово мляко и щипка сол. Кокосовото мляко прави ориза кремообразен и му помага да образува лепкава консистенция. След като се приключи с готвенето, той се нарязва и се сервира като филийки от торта.
11. Пол Самбол (кокосов вкус)
Pol sambol също може да се нарече пресен кокосов орех, е обикновена смес от ситно настърган кокосов орех, червен лук, чили на прах, сок от лайм, сол. Съставките се нарязват на кубчета или се смилат, след което се комбинират в купа.
В Шри Ланка pol sambol се използва като гарнитура към всяко ястие.
12. Дървена ябълка
Дървената ябълка е плод от Югоизточна Азия с големината на обезкостен кокос. Освен това има твърда черупка и аромат на синьо сирене.
Тези екзотични ястия може да опитате във всяко малко ресторантче по улиците на Шри Ланка. А ние имаме точната екскурзия за вас.